Slovenya Finlandiya Karşısında Hata Yapmadı

Avrupa Şampiyonası elemelerine 14 Ekim 2023 Cumartesi günü oynanan maçlar ile devam edildi. Saat 19.00’da başlayan maçta Slovenya ile Finlandiya karşı karşıya geldi. Stozice Stadyumu’nda oynanan maç, her iki takım açısından da önem taşıyordu. Daniele Orsato’nun yönettiği maçın detaylarına yakından bakmaya ne dersiniz?

Slovenya Maçın Favorisi Olarak Gösteriliyordu

Finland’s Kaan Kairinen, right, challenges for the ball with Slovenia’s Adam Cerin during the Euro 2024 group H qualifying soccer match between Slovenia and Finland at the Stozice stadium in Ljubljana, Slovenia, Saturday, Oct. 14, 2023. (AP Photo/Darko Bandic)

Futbolda eskiye kıyasla daha başarılı olan ve uluslararası turnuvalarda boy göstermeye başlayan Slovenya’nın yeni hedefi, Euro 2024! Yakından takip edenlerin bildiği üzere Euro 2024’te 24 ülke boy gösterecek. Slovenya’nın hedefi bu 24 takımdan birisi olmak! Güncel tarih itibariyle, takımı Matjaz Kek çalıştırıyor. 62 yaşındaki teknik adam, Finlandiya’nın kendilerine zorluk çıkaracak türden bir takım olduğunu biliyordu. Takımını hafta boyunca bu maça olabilecek en güzel şekilde hazırladı. Sahaya her zaman olduğu gibi 4-4-2 dizilişi ile çıktı. Kalede Atletico Madrid’den tanıdığımız Oblak, defansta Karnicnik, Bijol, Blazic ve Janza, orta sahada Mlakar, Elsnik, Gnezda Cerin ve Stojanovic, forvette de Sporar ve Sesko vardı.

Futbolseverler, maç öncesinde Slovenya’nın favori olduğunu düşünüyorlardı. Her iki takım arasında ciddi bir kadro kalitesi farkının olduğu aşikardı. Slovenya’nın oyuncularının neredeyse tamamı ülke dışında top koşturuyorlardı. Buna bir de saha ve seyirci avantajı eklenince maçın favorisinin Slovenya olduğunu söylemek çok yanlış olmazdı.

Finlandiya Sürpriz Yapmak Amacıyla Slovenya’ya Gelmişti

Finlandiya, futbolda önemli bir başarı elde edemeyen ülkelerden birisi! Güncel tarih itibariyle takımı çalıştıran Markku Kanerva, bu durumu değiştirmeyi hedefliyor. Bu yüzden, takımını Euro 2024’e taşımayı istiyor. O da Slovenya’nın gücünün farkındaydı. Yine de bu deplasmandan güzel bir sonuç ile dönmeyi hedefliyordu. Finlandiya, Slovenya karşısında sahaya kalede Hradecky, defansta Ivanov, Vaisanen ve Hoskonen, orta sahada Alho, Schüller, Kairinen ve Uronen, forvette de Kallman, Pukki ve Kamara vardı.

Slovenya Üç Puanı Üç Golle Aldı

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi maçın favorisi Slovenya idi. Ancak, Finlandiya’nın rakibi karşısında bu kadar etkisiz bir oyun ortaya koyacağını herhalde kimse tahmin etmezdi. Ev sahibi ekip, henüz 16’ıncı dakikada penaltı kazandı. Slovenya’nın yeni yıldızı olması beklenen Benjamin Sesko, penaltıyı gole çevirdi. Slovenya, bu golle 1-0 öne geçti. Ev sahibi ekibin durmaya niyeti yoktu. Benjamin Sesko, 28’inci dakikada kendisinin ve takımının ikinci golünü kaydetti. Slovenya, ilk yarıyı 2-0 önde tamamladı.

İkinci yarıda değişen herhangi bir şey yoktu. Slovenya, yine rakibine kıyasla çok iyi bir oyun ortaya koyuyordu. Ev sahibi ekip, üçüncü golü maçın uzatma dakikalarında buldu. 90+2’inci dakikada sahneye çıkan Erik Janza, takımının üçüncü golünü kaydetti. Bu gol, maçın da sonucunu belirledi. Slovenya, zor geçmesi beklenen maçta rakibini 3-0 mağlup etmeyi başardı. Bu galibiyet ile Euro 2024 umutlarını devam ettirdi.